Behandlingar

Tandimplantat

Att ersätta tandförluster har stor betydelse för en ökad livskvalitet och ökad självkänsla. Tandimplantat sitter fast, precis som vanliga tänder, och gör att din mun får en fullt normal funktion. Du kan tugga och äta igen, något som ökar din säkerhet i vardagliga och sociala situationer.

Ta hand om dina tandimplantat

Det är viktigt att ta god hand om sina tandimplantat för att få en långvarig hållbarhet. Tandimplantat som sköts ordentligt har en hållbarhet på minst 10 år. Genom vår tandhygienist får du hjälp att förbygga inflammation i tandköttet kring implantat.

Om du är intresserad av att göra tandimplantat är du välkommen att kontakta oss via mail eller telefon eller på kliniken. All behandling och rådgivning görs av erfarna tandläkare.

Implantat från Straumann

Hos Stureplan Dental använder vi Straumann tandimplantat. På så sätt får du livstidsgaranti på implantaten samt 10 års garanti på protetiken, dvs kronor och broar.

Vi utför fullständig implantatbehandling på vår tandklinik, vilket innebär operation, protetik samt för- och efterbehandling. Vi dukar och klär oss sterilt på det sätt som krävs vid en vanlig operation. Vid varje operation kommer dessutom specialist från Straumann. Hos oss strävar vi alltid efter en hög kvalitet och ett gott omhändertagande.

I de flesta fall kan man få ersättning från försäkringskassan vid implantatbehandling. Välkommen på kostnadsfri konsultation så får du ett kostnadsförslag.

Miniimplantat

Hos Stureplan Dental utför även miniimplantat för dig med illasittande helprotes. Efter en mindre operation sitter protesen fast i käken på så kallade miniimplantat vilket innebär komfort och stabilitet vid tuggning. Du kan använda den protes du redan har om den passar bra eller så tillverkar vi en ny.

TANDVÅRDSRÄDD

Tandvårdsrädd?

– Vi hjälper dig!
Vi har stor förståelse för om du känner obehag eller rädsla för att besöka tandläkaren. Vi är tacksamma om du talar om detta för oss i förväg så att vi kan boka extra tid för att göra ditt besök så lugnt och behagligt som möjligt. Du kommer aldrig att lämnas ensam i behandlingsrummet då vi koncentrerar oss på en patient i taget. Vi diskuterar all behandling med dig i förväg så att du vet exakt vad som ska göras. Naturligtvis får du smärtlindring vid all behandling.

Har du andra önskemål gör vi vårt yttersta för att uppfylla dessa så att ditt besök hos oss ska bli så bra som möjligt.

Om du är patient hos oss kan du kontakta oss när du vill för att fråga om behandlingen eller något annat! Välkommen!

UNDERSÖKNING

Ordinare undersökning av tandläkare

Erbjudande oktober-november 300 kronor!
För att undersöka om det finns karies används i första hand spegel, sond och god belysning. Som ett komplement används röntgen. Vår klinik använder digitalröntgen som avger ca 90% mindre strålning än konventionell röntgen.

När vi undersöker tar vi röntgenbilder, går igenom nuvarande status, ställer diagnos samt ger dig ett kostnadsförslag. En undersökning tar ca 30 minuter.

TANDLOSSNING

Vår tandhygienist hjälper dig att förebygga tandlossning!

Gingvit (tandköttsinflammation) och Paradontit (tandlossning)

Gingivit är en inflammation som utvecklas snabbt om man slutar att borsta tänderna. Redan efter 21 dagar finns en etablerad gingivit eller tandköttsinflammation. Man kan själv märka detta då tandköttet lätt blöder vid tandborstning och känns svullet. Gingivit kan lätt behandlas av vår tandhygienist som även hjälper till med råd om hur man ska förebygga gingivit i fortsättningen. Det är viktigt att borsta tänderna minst två gånger per dag samt att använda mellnrumsborstar, tandtråd eller tandsticka. Du får hjälp att välja ut de hjälpmedel som bäst passar dig och din mun. Det är viktigt att komma till tandhygienist när du märker att tandköttet blöder. I detta stadie är sjukdomen lätt att åtgärda. För att hålla gingiviten borta är det din egen vård hemma som är avgörande. Av oss får du stöd och hjälp att göra detta på bästa sätt.

Paradontit

Om man inte behandlar gingiviten i tid kan den utvecklas till parodontit eller tandlossning. Detta innebär att inflammationen utvecklas vidare i tandens upphängningsapparat som består av rothinna, cement och stödjevävnad. Tandens fäste vid benet kan skadas vilket leder till att fästet försvinner mer och mer. Vår tandhygienist kan i de allra flesta fall hjälpa dig med detta. I samarbete med parodontolog behandlar vi  även svårare  fall av tandlossning.

Får alla Paradontit?

Forskning har visat att gingivit inte alltid leder till parodontit. Utvecklingen av parodontit tar lång tid och det finns olika faktorer som påverkar. Det är bland annat bakteriers förekomst och individens känslighet för dessa, ärftlighet, rökning, sjukdomar och stress som påverkar utvecklingen av parodontit.

Diagnos av Paradontit

För att diagnostisera parodontit mäter vi fickor och tittar på röntgenbilder. Vi kan även känna rörligheten i tanden. Vid tandlossning är fickornas djup 4 mm eller mer. Vår tandhygienist går ner i fickan med instrument och tar bort bakterier och tandsten. Naturligtvis kan du få bedövning för denna behandling. Det är omöjligt för dig själv att rengöra i fickorna med tandtråd, sticka eller tandborste. Om det finns flera djupa fickor att behandla kan det behövas flera besök hos tandhygienst. Efter behandling hos tandhygienist tar det en tid för läkning. Förutsättningen för läkning är att du själv kan sköta din munhygien hemma.

Om fickorna inte läker eller är mycket djupa behandlas detta vanligtvis med operation av en specialist kirurg. Detta är inte vanligt förekommande.

TANDHYGIENIST BEHANDLING

Tandhygienisten stället en paradontal diagnos, ger tandvårdsråd samt tar bort tandsten och missfärgningar.

Förebyggande tandvård

Tandhygienisten arbetar framförallt med att förebygga karies och parodontit (tandlossning). Detta sker genom att informera patienten om vikten av att sköta sin munhygien för att undvika karies och tandlossning. Tandhygienisten instruerar vid behov patienten om hur man kan använda interdentala hjälpmedel som tandsticka, mellanrumsborste och tand-tråd för att hålla rent mellan tänderna. Ofta behöver vi korrigera tandborsttekniken för att uppnå maximal effekt av tandborstningen. Att hålla rent på tandens alla ytor är mycket viktigt inte minst om man är muntorr och/eller har gjort stora arbeten inom protetik vilket ofta förändrar förutsättningarna i munhålan.

Fluor

Fluor är vetenskapligt bevisat effektivt mot karies. Fluor i tandkräm är ett bra skydd mot karies. Fluor kan vid behov rekommenderas  i andra koncentrationer som sköljning, fluortabletter eller tuggummi. Vid hög kariesaktivitet kan vi göra individuella plastskenor som fylls med fluorgel i hög koncentration av fluor. Oftast fluorlackar vi tänderna efter borttagande av tandsten för att fluor åter ska lagras in i emaljen och skydda mot karies.

Behandling av tandlossning

En av tandhygienistens arbetsuppgifter är att ta bort tandsten både supragingivalt (ovanför tandköttskanten) och subgingivalt i tandköttsfickan vid tandlossning. I de allra flesta fall kan tandhygienisten behandla djupa tandköttsfickor framgångsrikt. Om det skulle vara för djupa tandköttsfickor kan vi remittera till specialisttandläkare för operativt ingrepp.

Tandblekning

Blekning av tänderna sker säkrast i samråd med tandvården och med  hemblekning i form av individuellt framställda plast -skenor (görs hos tandtekniker) som sedan fylls med speciellt blekmedel som bara får säljas i tandvården. Man kan välja om man vill ha skenorna på natten eller under dagen.  Före blekning ska tänderna rengöras och poleras så att alla missfärgningar av te, nikotin, kaffe och rödvin är borta. Vi använder Pola och Opalescence blekningsmedel. Opalescence tandkräm används för att bibehålla resultatet så länge som möjligt efter blekning. Opalescence tandkräm motverkar att färgpigment åter fastnar på tandytan.

Ett alternativ till blekning med skenor är ZOOM blekning med lampa. ZOOM Advanced Pro Power finns bara hos tandvården Blekgel i kombination med ZOOM Advanced Pro Power är så effektivt att du lämnar kliniken med tänder som är flera nyanser vitare än när du kom!

Borttagning av missfärgningar

Missfärgningar uppstår när man röker, dricker rödvin, te och kaffe och ibland efter vissa läkemedel. Tandhygienisten tar lätt bort dessa missfärgningar med polering eller sandblästring.

Behandlingsgång

Behandling hos tandhygienis tar cirka 45 minuter och innefattar:

  •  Inspektion av munslemhinna och gingiva (tandkött), fickmätning samt parodontal diagnos.
  • Information och eventuell korrigering av tandborstteknik för optimal tandrengöring. Även instruktion av approximala hjälpmedel som tandtråd, tandsticka och interdentalborste.
  • Borttagning av tandsten, missfärgningar och mjuka beläggningar.
  • Blästring med LM Pro Power som effektivt tar bort alla befintliga missfärgningar.
  • Polering med specialpasta samt fluorbehandling.
  • Behandlingsmoment och tidsåtgång kan variera beroende på parodontal diagnos. Normalt kostar en tandhygienistbehandling 1150 kronor för ett besök. Tandhygienistbehandling ingår i försäkringskassans högkostnadsskydd.

ESTETISK TANDVÅRD

Skalfasader

Skalfasader kan användas för att dölja missfärgade och avslagna tänder, stora mellanrum, ojämnheter och fula fyllningar.

Skalfasader är mycket tunna och framställs individuellt i keramik eller komposit för att passa varje tand och individ perfekt. Skalfasaden kräver mycket liten avverkning och limmas fast på den i munnen synliga delen av tanden. Skalfasaden sitter hårt och blir en naturlig del av tanden. Vanligtvis görs skalfasader på framtänderna.  Före behandlingen gör vi wax up vilket innebär att du kan se resultatet på en modell innan vi startar behandlingen.

Vi går regelbundet kurser i estetisk tandvård.

Porslinskronor

Precis som skalfasader är porslinskronor gjorda som ett tunt skal för att dölja missfärgade och avslagna tänder, ojämnheter och fula fyllningar. Porslinskronan cementeras fast över din egen tand och är nästan omöjlig att skilja från dina egna tänder. Det går även att göra hela broar i porslin vilket blir en mycket estetisk lösning.

Porslinsfyllningar

Om tandläkaren inte anser att en vanlig kompositfyllning är tillräckligt hållbar kan man göra en fyllning i porslin- onlays eller inlays. Onlays görs vanligtvis på de bakre tänderna och är betydligt hållbarare än en kompositfyllning. Inlays ersätter kompositfyllningar. Båda alternativen är dyrare än vanliga kompositfylningar.

TANDBLEKNING

Tandblekning till bra priser

Blekning av tänderna sker säkrast i samråd med tandvården och med hemblekning i form av individuellt framställda plast -skenor (görs hos tandtekniker) som sedan fylls med speciellt blekmedel som bara får säljas i tandvården. Man kan välja om man vill ha skenorna på natten eller under dagen. Man kan även välja på hemmablekning eller klinikblekning. Före blekning ska tänderna rengöras och poleras så att alla missfärgningar av kaffe, te,rödvin och nikotin är borta innan man sätter igång. Resultatet efter blekning är mycket individuellt.

Opalescence tandkräm används med fördel efter blekning för att bibehålla resultatet så länge som möjligt. Opalescence tandkräm motverkar att färgpigment åter fastnar på tandytan. Vi säljer Opalescence tandkräm på kliniken. Det räcker med en liten klick tandkräm. En tub kostar 150 kronor.

Procedur för hemmablekning

Nattblekning

Vi börjar med att bedöma om dina tänder är lämpliga för blekning. Vi tar avtryck för blekskenor som sedan framställs i mjuk plast direkt efter dina tänder hos vår tandtekniker. När skenorna är klara träffas vi och går igenom hur du ska göra hemma. Efter några dagar träffas vi igen om du vill för att se hur blekningen framskrider. Det är individuellt hur snabbt tänderna blir blekta. Oftast behöver man bleka tänderna 5-8 nätter. Blekskenorna ska då sitta på plats minst 4 timmar per natt.

Dagblekning

För dagblekning gäller samma som för nattblekning fast kortare blektid.

Vi använder olika märken som Opalescence och ZOOM. Borttagning av missfärgningar och bakteriebeläggningar behöver göras före blekning. Fyllningar och kronor bleks inte. Detta kan innebära att man behöver göra om en fyllning en tid efter blekningen är avslutad.

ROTBEHANDLING

Rotfyllning

Om bakterier når pulpan via till exempel ett djupt kariesangrepp måste tanden rotbehandlas och sedan rotfyllas för att undvika värk och kroniska inflammationer. Under lokalbedövning avlägsnas all skadad och nekrotisk pulpavävnad samt alla bakterier från rotkanalerna som finns inne i pulpan. Därefter tillsluts rotkanalerna i pulpan med ett vävnadsvänligt rotfyllnadsmaterial. För att rotfylla en tand krävs vanligen 1-3 besök. Man kan känna viss ömhet och lite smärta efter rotbehandlingen men den ska försvinna efter ett par dagar.

Efter rotfyllning kan man täcka tanden med en vanlig compositfyllning eller med en krona. En rotfylld tand mörknar varför många väljer att täcka tanden med en krona.

Vid svårare fall anlitar vi vår samarbetspartner som är specialist inom endodonti.

KRONOR OCH BROAR

Vi ervjuder behandling med kronor och broar med hög kvalitet och garanti i två år

En krona och eller bro görs för att täcka missfärgade och/eller skadade tänder eller för att förbättra och förstärka. Kronor görs vanligen i porslin eller guld. Tillsammans med tandläkaren bestämmer man en färg som passar tillsammans med övriga tänder. Avtryck tas på tänderna. Avtrycket skickas till vår tandtekniker som utformar en krona eller bro som ersätter dina tänder och är funktionellt anpassad efter patientens förutsättningar. När kronan är klar cementerar vi fast den. Därefter kan patienten sköta sin munhygien precis som vanligt eller med tillägg för eventuella korrigeringar av oss.

PROTES

På Stureplan Dental gör vi alla sorters proteser

Avtagbar del protes och helprotes

En del patienter tycker att en delprotes eller helprotes är den bästa lösningen för att ersätta förlorade tänder. En delprotes består av en metallkonstruktion med klamrar som fäster runt befintliga tänder samt plast som ersätter tandkött och saknade tänder.

En helprotes är gjord helt i plast och ersätter samtliga saknade tänder. En protes fyller ut insjunkna kinder samt gör att tuggningen fungerar bättre. Tandläkaren tar avtryck av underkäke samt överkäke. Detta skickas sedan till vår tandtekniker som tillverkar protesen för bästa passform, estetik och funktion. Det tar ett tag att vänja sig vid en ny protes och det kan bli skavsår. Naturligtvis hjälper vi dig på bästa möjliga sätt så att du ska trivas med din nya protes.

Miniimplantat

Vi utför även miniimplantat för dig med illasittande helprotes. Med miniimplantat sitter protesen fast vilket innebär komfort och stabilitet. Priset för miniimplantat är betydligt lägre än vanliga implantat.

KARIES

Karies

Karies brukar omtalas som en folksjukdom. Olika försök med vaccin och annat har gjorts men inte på människor. Karies startar i emaljen i anslutning till bakterier/plack. När man äter socker och andra kolhydrater får bakterierna näring och bildar syra som löser upp emaljen på tänderna. Detta innebär att ju mer näring bakterierna/placket får desto större risk för karies eller hål i tänderna. För att minimera risken för karies rekommenderar tandvården att man begränsar sina matintag till 5-6 gånger per dag. Då får tanden och saliven chans att reparera de små skador som bildas av syra varje gång man äter. För att ytterligare minska risken för karies bör man minska sockerintaget. Lördagsgodis är fortfarande det bästa alternativet!

Saliv och fluor

Andra faktorer som är viktiga för att bekämpa karies är fluor och att man har ordentligt med saliv som spolar rent och transporterar bort matrester. Om man har brist på saliv ökar risken för karies. Brist på eller mindre saliv kan bero på sjukdomar och/eller biverkningar av läkemedel.

Fluor har en dokumenterat kariesförebyggande effekt och är en viktig orsak till förbättrad tandhälsa. Det är därför viktigt att använda tandkräm med fluor och eventuellt fluorsköljning eller annan tillförsel som komplement. Har man stor risk för karies kan man behandla tänderna med fluorlack eller högkoncentrerat fluor i individuellt anpassade plastskenor.

Vid speciellt hög kariesrisk konsulterar vi vår samarbetspartner inom cariologi för att få råd om den bästa möjliga individuellt anpassade förebyggande behandlingen.

Undersökning av tänderna

För att undersöka om det finns karies används i första hand spegel och sond. Som ett komplement används röntgen. Vår klinik använder digitalröntgen som avger ca 90% mindre strålning än konventionell röntgen.

Behandling av karies

Det tar lång tid för karies att bildas och den allra första ”initiala” skadan på emaljen som går att se kliniskt kan ofta läkas efter behandling med fluor. Det är först när angreppet blir större och ”manifest”som man måste ”laga” tanden. Det innebär att man noga tar bort all karies, rengör, etsar och fyller med komposit. Komposit är ett plastiskt fyllnadsmaterial som finns i samma färg som tanden. Förr i tiden använde man istället amalgam. Vi använder aldrig amalgam.

KOMPOSITFYLLNING

Kompositfyllningar

Kompositfyllningar kan anpassas optimalt till dina egna tänder då materialet finns i flera färger och konsistenser. Kompositfyllningar ersätter idag helt de gamla amalgamfyllningarna.

Porslinsfyllningar

Om tandläkaren inte anser att en vanlig compositfyllning är tillräckligt hållbar kan man göra en fyllning i porslin- onlays eller inlays. Onlays görs vanligtvis på de bakre tänderna och är betydligt hållbarare än en compositfyllning. Inlays ersätter compositfyllningar. Båda alternativen är dyrare än vanliga compositfyllningar.

  Akut tandvård

Vi erbjuder akuttandvård måndag-lördag. Ring för tidsbokning vardagar mellan 8.00-18.00 och lördagar 9.00-12.00.

Kontakta oss

Akut undersökning inklusive röntgen av enstaka tand kostar 300 kronor. Inklusive behandling kostar det totalt mellan 750-1500 kronor beroende på typ av behandling.Vid akutbesök accepterar vi endast kontant- eller kortbetalning. Vi tar VISA och Mastercard.

Fullständig prislista

Välkommen!