was successfully added to your cart.

Bleka tänderna hemma eller hos tandläkare?

By | Tips

Läs våra bästa tips på hur du får vita tänder på ett så säkert och bra sätt som möjligt!

Det finns olika sätt att bleka tänderna och det går att göra tandblekning både hemma och hos tandläkare, vad vi i första hand alltid rekommenderar är att du som funderar på att bleka dina tänder gör det i samråd med din tandläkare. Detta då dina tänder kan behöva rengöras och poleras innan blekning, men också för att se till att dina tänder är i så pass gott skick att de klarar en blekning. Det är nämligen inte helt ovanligt att patienter kommer in med ilande tänder som är ett resultat av för stark blekning hemma.

När du fått dina tänder undersökta av en tandläkare kan ni börja prata om vilken typ av blekning som passar för just dig. Om du ska bleka tänderna hemma finns det två olika sätt som vi brukar använda oss av, detta är nattblekning som sker med blekskenor. Dessa sover du med och oftast behövs det 5-8 nätter för ett fint resultat. Man kan även bleka under dagtid. Vill du ha ett så snabbt resultat som möjligt brukar det vara bäst att bleka tänderna hos tandläkare.

Kom ihåg att det är väldigt individuellt vilket resultat du kan få efter en blekning av dina tänder. Vissa patienter får en väldigt god effekt medan andra inte får en lika dramatisk skillnad. Detta beror bland annat på att alla har olika grundförutsättningar.

Bleka tänderna hemma tips

För att bibehålla ett fint resultat efter att du blekt dina tänder rekommenderar vi att du i största mån undviker kaffe, te, rödvin och nikotin så länge du kan efter blekningen.

Om du är osäker på vilken metod av tandblekning som passar dig bäst och om du är en lämplig kandidat – kontakta oss gärna! Vi hjälper dig att undersöka dina tänder på samma gång som du får rådgivning och hjälp att välja rätt metod av tandblekning.

Använd kontaktformuläret nedan för att boka tid för undersökning. Du hittar vår moderna tandklinik på Stureplan, Östermalm!

Ditt namn*

Din epost*

Ditt meddelande

4 orsaker till dålig andedräkt

By | Tips

Vad beror dålig andedräkt på?

I perioder kan andedräkten vara sämre än vanligt och för vissa är dålig andedräkt helt enkelt något som tillhör vardagen. Orsakerna till dålig andedräkt kan vara många. Nedan har vi listat några av de vanligaste orsakerna, samt vad du kan göra åt problemen!

1. Bristande munhygien

Det absolut bästa och enklaste sättet att bli kvitt dålig andedräkt är att ha en god munhygien. Man kan tycka att detta är ganska självklart, men faktum är att det är fler människor än man kanske skull kunna tro som slarvar med sin tandborstning. Det kan vara att man borstar slarvigt, för kort tid eller helt enkelt borstar för sällan. Vi rekommenderar att du borstar tänderna två gånger om dagen i två minuter, samt regelbundet använder tandtråd.

2. Vissa födoämnen ger dålig andedräkt

En del födoämnen ger sämre andedräkt än andra, mjölkprodukter, fisk och kött är typiska livsmedel som kan ge en sämre andedräkt. Vissa söta drycker kan även ge en dålig andedräkt, detta beror på att de ökar tillväxten av plack. Ät gärna färska kryddor så som basilika, mynta och persilja, dessa ger en fräschare andedräkt.

Dålig andedräkt tips

3. Rökning ger dålig andedräkt

Detta kommer knappast som en nyhet, eller hur? Rökning ger inte bara en kortsiktigt dålig andedräkt utan har även en negativ inverkar på hela din hälsa. Det bidrar till muntorrhet, ökar risken för olika typer av cancer, infertilitet och tandköttsproblem.

4. Besök din tandläkare

Var det kanske längesedan du besökte din tandläkare eller tandhygienist? Slarva inte med att få tandundersökningar gjorda, detta hjälper dig att råda bot på problem innan de uppkommit eller åtminstone innan de blivit ett större problem. Kanske behöver du ta bort lite plack och tandsten och få en undersökning av din generella munhälsa? Att regelbundet besöka sin tandläkare är inte bara en investering för din hälsa utan håller även de absolut största, ibland helt onödiga kostnaderna borta.

Kom ihåg att det kan finnas andra bakomliggande orsaker till dålig andedräkt, exkluderat från de vi nämnt. Det kan t ex vara sjukdom eller annat. Vi rekommenderar i första hand ett besök hos din tandläkare, och om denna inte kan finna orsakerna till din dåliga andedräkt kan ett besök hos en läkare vara nästa steg.

Ditt namn*

Din epost*

Ditt meddelande

Tandtråd – tips och trix!

By | Tips

Tandtråd – tips och trix!

Förutom att borsta tänderna med fluortandkräm morgon och kväll är ett av de absolut bästa (och billigaste) sätten att hålla sina tänder friska är att använda sig av tandtråd. På så vis kommer du alltid att kunna göra tänderna riktigt rena och hålla tandköttet friskt.

tandtråd tips och trix

Hur ofta ska man använda tandtråd?

Det är lite olika, har du en väldigt frisk mun med ett välmående tandkött räcker det ibland med ett par gånger i veckan, medan andra kan behöva använda tandtråd en gång om dagen. Vi föreslår på kvällen innan du får och lägger dig, då vet du att det inte sitter några matrester kvar mellan tänderna som kan irritera tandköttet under natten.

 

När du använder tandtråd är det viktigt att du är försiktig. Det är vanligt att man är för hårdhänt och då kan man lätt skada tandköttet. Var lätt på handen och försök att inte ta i för hårt.

Hur använder man tandtråd?

Vi rekommenderar en platt, vaxad tandtråd, är den platt glider den lättare in mellan tänderna. Det finns olika typer av tandtråd; den klassiska tråden som du virar runt dina fingrar och sedan de som sitter fast på en liten plaststicka. Vad du väljer är upp till dig, det viktiga är att du känner dig trygg att kunna hantera den korrekt.
När du valt din tandtråd, trycker du lätt ned den mellan dina tänder och gör en sågrörelse nedåt. När du når mellanrummets slut, böj tandtråden mot en tandens kortsidan och för försiktigt ned den mot tandköttet. Tänk att du ska 1-2 millimeter innanför.  Sedan gör du samma sågrörelse uppåt och upprepar fast med andra kortsidan av munnen.

Ibland kan man behöva andra hjälpmedel än tandtråd för att få en frisk och välmående mun. Ett av de alternativen är en mellanrumsborste. Dessa finns i många olika storlekar, material och med olika handtag. Här rekommenderar vi att du provar ut en med din tandläkare då det kan vara svårt att hitta rätt och ibland lite klurigt hur man använder dem på mest effektiva sätt.

Sist kan vi rekommendera vissa av våra patienter tandstickor. Dessa finns även dem i olika storlekar och utförande och kan passa den som tycker att tandtråd är lite krångligt. Det passar även dig som t ex har tandställning och implantat, eller kanske lite större mellanrum mellan tänderna. Då kan dessa vara ett perfekt komplement till övriga tandvårdsredskap.

Vad du än tror att du behöver hjälper vi dig på Stureplan Dental gärna att välja ut rätt produkter i samband med en undersökning eller behandling.  Vi är en tandläkare i Stockholm med stor omtanke om våra patienter – vårt mål är att vara en klinik där vi själva vill vara patienter!

Vill du få vackra, vita tänder? Stureplan Dental har hjälpt människor med tandvård på Stureplan sedan 2010 i rena, fräscha lokaler. Välkommen att kontakta oss på 08-611 91 07 eller info@stureplandental.se.

Ditt namn*

Din epost*

Ditt meddelande

6 sätt att få vackra, vita tänder

By | Tips

6 sätt att få vackra, vita tänder

De flesta av oss vill förebygga missfärgningar på tänderna. Om skadan redan är skedd så finns en rad lösningar som din tandläkare kan hjälpa dig med. Nedan listar vi de 6 vanligaste sätten att återfå tändernas önskvärda färg och utseende.

Sluta röka för vitare tänder

1. Undvik att röka och snusa

Rökning och snusning är två välkända orsaker till missfärgade tänder. Missfärgade och gulnande tänder är betydligt vanligare bland rökare och snusare än bland personer som inte använder tobak i någon form. Ett smart tips för att få vackra och vitare tänder är därför att sluta röka och snusa. Det kommer även att gynna din hälsa och ditt välbefinnande på många andra sätt.

Kaffe ger gula tänder

2. Drick måttligt med rött vin, kaffe och svart te

Även om du förstås ska unna dig av livets goda och inte ska behöva avstå från kaffe, te eller vin om du tycker om det så kan det vara bra att vara medveten om att dessa tre drycker kan generera missfärgade och gula tänder. Satsa på att konsumera kaffe, te och rödvin i måttliga mängder, det är bra både för din hälsa och för dina tänder.

Whitening tandkräm

3. Använd en whitening-tandkräm som kan göra tänderna vitare

Genom att välja en whitening-tandkräm, som innehåller ingredienser som har en tandblekande effekt, kan du bidra till att dina tänder får en vitare färg och dessutom bidrar till att minska risken för framtida missfärgningar. Ersätt gärna din vanliga tandkräm med en whitening-tandkräm, men var noga med att den innehåller fluor. Glöm inte att borsta tänderna noga morgon och kväll och att regelbundet komplettera rengöringen genom att använda tandtråd.

Tandblekning UV Ljus

4. Investera i en tandblekningsbehandling

Med en effektiv tandblekningsbehandling kan du få bli av med missprydande fläckar och få vitare tänder inom loppet av ett par timmar. Många tandläkare genomför tandblekningsbehandlingar. Börja med att vända dig till tandläkaren för att genomföra en rutinundersökning som säkerställer att ditt tandkött är frisk och att du inte har några hål i tänderna. Därefter kan tandläkaren välja den blekningsbehandling som passar dina tänder bäst. En vanlig blekningsmetod består i att använda en kombination av en bleknings-gel och UV-ljus, som på ett kraftfullt, skonsamt och smidigt sätt kan gör dina tänder flera nyanser ljusare.

Saltblästring Stockholm

5. Investera i en saltblästringsbehandling

Saltblästring är ett effektivt alternativ till tandblekningsbehandling. En saltblästringsbehandling går till så att tandläkaren avlägsnar missfärgningar och missprydande beläggningar på tänderna med en stråle med luft, bikarbonat och vatten. Ytterligare en fördel med saltblästringen, förutom att den förhoppningsvis resulterar i ett vitare leende, är att blästringen bidrar till att avlägsna skadliga bakterier mellan tänderna och på andra platser i munnen där många vanligtvis har svårt att komma åt. Fråga din tandläkare angående vilken behandling som passar just dig bäst.

Skalfasader Stockholm

6. Satsa på skalfasader som döljer missfärgade tänder

Genom att använda dig av en skalfasad får dina tänder ett nytt och fräscht utseende. Skalfasader är en tunn hinna som tillverkas av ett porslinsliknande material och därefter fästs på dina tänder. Tandläkaren tillverkar skalfasader som är individuellt utformade utifrån just din mun. Eftersom skalfasaden är så tunn integreras den snabbt med dina tänder och syns inte alls för en utomstående betraktare. Skalfasaden ger dig ett helt nytt ytskikt på tänderna, vilket gör att missfärgningar och gulfärgade tänder inte syns. Skalfasaderna ger dig tillgång till ett nytt vitt leende på relativt kort tid och till ett relativt överkomligt pris och är därför ett intressant alternativ för många som strävar efter vitare tänder.

Vill du få vackra, vita tänder? Stureplan Dental har hjälpt människor med tandvård på Stureplan sedan 2010 i rena, fräscha lokaler. Välkommen att kontakta oss på 08-611 91 07 eller info@stureplandental.se.

Ditt namn*

Din epost*

Ditt meddelande